Crăciunul la italieni. Tradiții și obiceiuri importante

Tradițiile și obiceiurile la italieni sunt foarte diferite de la o zonă la alta, cum se întâmplă și pe la noi să existe ritualuri specifice doar anumitor regiuni. Și totuși, ce ar trebui să știm despre Crăciunul la italieni la nivel general, măcar, atâta timp cât locuim în țara lor.

E greu să te adaptezi și să ții pasul cu sărbătorile italienilor, mai ales pentru că  trăim intre două religii diferite: Ortodoxism și catolicism.

Majoritatea italienilor sunt catolici, astfel în  cursul anului au sărbători diferite de noi, ortodocșii,  la fel cum au și diferite tradiții sau ritualuri pentru fiecare sărbătoare. După mai mulți ani petrecuți printre italieni începi să te obișnuiești și să le cunoști sărbătorile, atât cele bisericești, cât și cele naționale, pentru că în zilele mari de sărbătoare italienii au zile libere de la serviciu.

Cum alegem și oferim cadoul de Crăciun

Crăciunul este o sărbătoare străbătută de o notă autentică, unică, în care se împletesc tradițiile pastorale, riturile culturale tradiționale și influențe din nordul Europei.

Dacă noi începem sărbătorile de iarnă cu Sfântul Andrei și Sfântul Nicolae, mai ales la sfântul Nicolae este obiceiul că trebuie să avem brăduțul făcut și să îl așteptăm pe Moș Nicolae să ne pună bomboane în ghetuțe, iată că italienii din nordul Italiei nu știu de Moș Nicolae sau cel puțin nu îl sărbătoresc.

Italienii încep sărbătorile de iarnă odată cu L’immaculata Concezione (Celebrarea imaculatei concepții / Nașterea Maicii Domnului) ce are loc în fiecare an pe 8 decembrie, iar în tradiții lor  în această zi se împodobește bradul, ritul la care este obligatorie participarea întregii familii.

Ei au obiceiul de a decora bradul în mijlocul casei, apoi îi găsesc locul potrivit unde va sta până pe 8 ianuarie. În perioadă sărbătorilor de iarnă, copiii au vacanță de cca trei săptămâni, începând cu 22-23 decembrie până la aproximativ 9 ianuarie, după Bobotează.

Cadouri de Crăciun: Alege cadoul potrivit pentru familia ta

Ziua de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului este  foarte important, italienii încep sărbătorile chiar din această seară.

În Ajunul Crăciunului se întâlnesc toți membrii familiei în jurul mesei, își fac cadouri, iar la cei mici vine Moș Crăciun.

Ulterior în ziua de 25 decembrie de Crăciun sau 26 decembrie (în această zi este ziua sfântului Ștefan) ei se întâlnesc tot alți membri ai familie (poate cei care nu au fost prezenți la cină din Ajun) sau merg în vizită la prieteni.

De obicei, totul se organizează din timp pentru masa de prânz sau pentru cină.

Ar trebui să știți că italienii din nord obișnuiesc să mănânce de Crăciun pește sau orice provine din mare.

Deci, în general bucatele vor fi pregătite pe bază de peste. Iar dacă se organizează o cină sau un prânz cu mai multe persoane fiecare invitat  va contribui cu câte ceva.

De regulă, invitații se înțeleg cu gazda care și cu ce pt să contribuie pentru masa de sărbătoare.

Ajunul Anului Nou, 1 decembrie sau Prima zi din Noul An, de obicei sunt sărbătorite prin localuri, restaurante sau cluburi.

Tradiția italienilor din nord este că la cină din ultima zi din an sau la prânzul primei zile din noul an să mănânce orice fel de preparate din linte (lenticchea). Această tradiție vine din antichitate, iar lintea pentru ei înseamnă noroc și prosperitate în noul an.

O altă sărbătoare importantă la italienii este Boboteaza (La Festă dell’Epiphania) ce are loc pe 6 ianuarie.

Această sărbătoare este mai des întâlnită în popor sub numele de Befana. Mai ales pentru că Befana are rolul asemănător Moșului Nicolae din calendarul nostru ortodox. Pe scurt, la Befana este o vrăjitoare bună care aduce copiilor cuminți cadouri ce le pune în ghetuțe să bucăți de cărbune ( “carbone dolce” , o bomboană asemănătoare unui cărbune) copiilor obraznici.

Cam acestea sunt sărbătorile de iarnă importante pentru italieni și câteva doar câteva din tradițiile și obiceiurile pe care le-am descoperit  la ei. Voi ce alte tradiții și obiceiuri italienești cunoașteți? Haideți să le descoperim împreună!

 Sărbători fericite vă dorim!

Urmareste-ma pe Instagram si Facebook

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*