Gravellona Lomellina și ținuta mea de “stewardeză”

Era o duminică de sfârșit de aprilie când am făcut aceste poze. Dimineața am fost la muncă, iar după amiază trebuia să o ducem pe Jessica la o zi de naștere cu foștii colegi la Gravellona Lomellina.

Ajunsă acasă de la muncă, în cea mai mare viteză m-am îmbrăcat ca să pornim la drum. Așa cum eram în grabă am găsit în dulap această rochie cumpărată prin iarnă de la Zara . (Uneori cumpăr haine pe care uit să le mai îmbrac.)

Ziua de naștere a fost organizată în Parcul Tre Laghi (Tre Lacuri). Am fost de mai multe ori acolo, așa că de această dată am decis să ne bucurăm de cele două-trei ore, cât copii se jucau și erau supravegheați de părinții sărbătoritei, și să facem o plimbare prin localitate.

Gravellona Lomellina este o comună din provincia Pavia, cu cca 2 700 de locuitori. Toți se cunosc între ei și imediat ești observat că nu ești de-al locului.

Plimbându-ne pe străduțele din centru satului simțeam cum aveam unele priviri ațintite. M-ai târziu am înțeles de ce. O bătrânică credea că sunt americancă, nu a rezistat până nu s-a apropiat să mă întrebe din care parte de America vin. :)))))))))))))))))

M-a derutat treaba asta…Nu am înțeles ce aș avea  asemănător cu americancele, dar nah am râs copios… Câteva minute mai târziu am intrat într-un bar să bem o cafea…Acolo am dat peste un domn tare simpatic, care dintr-o discuție în altă, dintr-un compliment în altul, mă întreabă dacă sunt stewardesa. :))))))))))))))

Atunci mi-am dat seama că problema era ținută mea, care pe străzile din Milano e una banală și, probabil, neobservată, pentru o localitate mică precum Gravellona Lomellina era prea sofisticată…În acea zi, dintr-odată mi-am amintit de viață la țară: când ești observat și analizat de sub garduri de vreo bătrânică curioasă, sau vreo vecină căreia nu îi scapă nimic:  cum ești îmbrăcat, unde te duci,  de unde vii, și tot așa mai departe….etc.

Gravellona Lomellina, satul pictat

Oricum mi-a plăcut Gravellona Lomellina…Cel mai mult m-a impresionat să găsesc pe unele străzi tablourile unui pictor italian renumit. Iar mai târziu aveam să descopăr că în parc au instalată și o mini-biblioteca, accesibilă oricui.

Prima mea întrebare a fost: dar pe aici nu se fură? Eh, se pare că nu. Și pentru că tot mă simțeam teleportata spiritual în satul copilării mele, mi-am zis că mi-aș dori într-o zi să mă întorc la noi la țară și să văd  acolo celebre picturi pe garduri sau pe case, o mini-bibliotecă în parc și  consătenii mei să citească tolăniți pe iarbă.

În timp ce editam aceste fotografii, mă gândeam la acea zi petrecută în Gravellona Lomellina și la emoțiile pe care le-a stârnit ….Mă gândesc și acum că totuși undeva în spatele meu mă urmărește  viață trăită la țară.

Uneori mi se întâmplă să mă pierd în aglomerația această metropolitană și să nu mai știu în ce direcție mă îndrept. Și, da,  uneori mă trezesc confuză referitor la propria-mi naționalitate.  Dacă mă gândesc bine mereu am avut o nedumerire în acest sens. Probabil pentru că m-am amestecat atât de bine prin lume, încât  nici nu mai contează ce naționalitate sunt ….

Îmi amintesc, când eram elevă pe băncile școlii, profesoara mea de limba rusă, mă numea “româncă”, când am ajuns  în România, cel mai des eram considerată “rusoaică”, când am venit în Italia cu pașaport român, m-am declarat româncă, apoi a trebuit să le explic că sunt româncă cu domiciliul în Republica Moldova… deci sunt și moldoveancă….Dar în Italia, până să îmi declar eu naționalitatea, de foarte multe ori am fost confundată cu alte nații:   “poloneză”,  “unguroaică ” și mai nou “americancă”.  😀 😀 😀

Și nu mereu am fost îmbrăcată ca o “stewardeză” :))))))))))))

Acum lăsând glumă la o parte, sunt curioasă: Voi prin ce colț de lume vă aflați? Vi se întâmplă și vouă să fiți confundate cu alte naționalități?

Gravellona Lomellina (Gravalùna în dialect) este un sat din provincia Pavia din Lombardia. Este situat în nord-estul Lomellina, la câțiva kilometri de Vigevano.

Înconjurat de câmpuri de orez și ferme, Gravellona este un oraș special, o adevărată „Țară a Artei”, așa cum îi place să se definească. La începutul anilor 90 a început o adevărată decorare a orașului, o artă stradală participativă, nouă și inovatoare. Instituțiile decid să transforme Gravellona Lomellina într-o expoziție sau mai degrabă într-un muzeu. Da, pentru că acesta este sentimentul, plimbarea pe străzi aproape că pare a fi martorul unei expoziții în aer liber, completă cu acompaniament audio, disponibilă pe telefoanele mobile.

De îndată ce ajungeți în sat, oile și zebrele stilizate vă vor întâmpina. Substațiile electrice au fost transformate în chipuri, cu ochi și urechi, figuri din fier forjat merg pe acoperișuri și pe pereții caselor au fost pictate capodopere ale unor mari artiști. Ai grijă unde pui picioarele, pentru că trotuarele pot dezvălui mozaicuri interesante și drăguțe. Totul a început în 1992 în cătunul Barbavara, unde s-au născut primele decorațiuni artistice, apoi s-a extins până la Gravellona.

În fiecare an, în primele săptămâni ale lunii iunie, începând cu anul 1996, se organizează „Festivalul de Artă”. Festivalul implică întreaga țară și pentru fiecare ediție este instalată în țară o lucrare artistică diferită.

După plimbarea pe străzile orașului, o oprire la oaza naturalistă din Parco dei Tre Laghi, unul dintre cele mai mari parcuri municipale din zona Paviei, este obligatorie. 232.000 m² de spațiu, inclusiv lacul Volpera, lacul Pescatori și lacul Streghe, folosit ca rezervație naturală. Sunt organizate multe evenimente și demonstrații.

Printre cele mai bune „il Fiore ed il Lago”, piața de flori, primul weekend din mai și „Noaptea sufletelor”, prima lună plină din iunie.

Parcul este deschis și seara. Este posibil să mergi la lumina lunii, întâlnind deseori licurici. Unde sa mananci Ca ‘di Ratt Loc istoric, de la sfârșitul anilor 1800 până în prima jumătate a anilor 1900, Ca ‘di Ratt a fost o moară de ulei în care se producea ulei și un depozit în care se învechea vinul. Două butoaie mari sunt încă vizibile la intrare.

Bucataria este facuta in casa si rafinata in acelasi timp. În aceste zone nu poți să nu cina cu un risotto drăguț însoțit de vinuri locale. Lacul Dell’Olmo La cinci kilometri de Gravellona, ​​se află restaurantul Lago Dell’Olmo lângă un mic lac unde poți pescui pentru a te relaxa. Este locul ideal pentru a petrece o duminica in aer liber.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*