Irina și Alina. Povestea unui vis cu nuanțe de make-up

Pe Irina și Alina le separă cca 2000 de km, dar le unește pasiunea și talentul pentru make-up. Irina locuiește în Italia, unde luptă zi de zi pentru a-și realiza visul, în timp ce Alina și-a construit colțisorul ei de înfrumusețare în Moldova, iar în Italia vine ori de câte ori este invitată. În luna aprilie m-am întâlnit cu moldovencele noastre cu care am stat de vorbă și despre care vreau să vă povestec în acest articol.

Când Irina mi-a scris și mi-a propus o colaborare pentru realizarea unui machiaj de seară, nu am stat mult pe gânduri. Mi-am ales o zi liberă, am stabilit orarul și m-am prezentat la întâlnire în cel mai firesc mod, nemachiată și cu cearcăne la ochi, dar sigură că Irina va face o schimbare de minune. Irina locuiește într-un orășel din Provincia Monza,  cca 5 minute de mașină de oprirea Afori FN din Milano, unde m-a așteptat.

M-a întâmpinat cu un zâmbet lag și prietenos, de parcă ne știam de-o viață. Acasă la Irina am cunoscut-o pe Alina Pereteanu, o profesionistă de excepție a machiajului din județul Ungheni.  Fetele m-au întâmpinat cu fructe, dulciuri și o sticlă de Martini, așa cum este obișnuit orice moldovean ospitalier. Însă, înainte de a deschide sticla de Martini, ne-am apucat de treabă. Irina mi-a explicat ce fel de machiaj avea în plan să-mi facă și m-a întrebat care sunt principalele mele exigențe, iar toată această experiență avea să mă țină nemișcată vreo două ore. În tot acest timp am vorbit mult cu ea și cu Alina, și am crezut că ar fi interesant să împărtășesc și cu voi puțin din experiențele lor și cum au îmbrățișat profesia de make-up artist la Milano.

Irina Siscanu: “Nu m-am integrat total, deoarece eram o străină pentru ei”

Moldoveanca Irina Siscanu a ajuns în Italia în 2003, când avea doar nouă ani.  Mamă ei lucra deja în Peninsulă, dar atunci a fost momentul în care a reușit să își  reîntrăgească familia rămasă în țară. Ajunsă la Milano la o vârstă fragedă Irina a simțit timpuriu că depărtarea de țară și de prieteni nu e deloc ușoară.   

„Mama mea lucra de mai mulți ani aici, iar când am împlinit nouă ani m-a adus și pe mine. La început nu îmi plăcea, la școală nu m-am integrat, deoarece eram o străină pentru ei, iar colegii erau foarte reci“, așa Irina își amintește de perioadă școlii elimentare din Italia.

În perioada adolescenții moldoveanca din Ungheni a descoperit pasiunea pentru make-up, iar în 2009 a urmat cursurile Institutului “Il Metodo” obținând diploma de Estetistă.  

Cu toate acestea nu a profesat imediat după terminarea studiilor. Dorința de a deveni mai repede independentă financiar a împins-o pe Irina să muncească de la 17 ani. Propria independentă a fost obținută cu eforturi mari și în timp îndelungat. A accept joburi necalificate sau cum spune ea “am muncit așa că toți moldovenii care sunt la început prin Italia: curățenie, baruri, badante și tot ce apucam. Eram mai dezvoltată și păream mai matură, așa că declarăm că am 18 ani, că să mă accepte la muncă.” spune Irina despre primile sale experiențe pe piață muncii.  

Însă norocul i-a surâs Irinei pe plan sentimental: s-a îndrăgostit de un român din Iași, cu care este căsătorită și au o fetiță frumoasă. După ce a devenit mămică, încurjată de soț, Irina Siscanu a considerat că e momentul să se dedice visului ei din adolescență și pentru care a studiat: makeup-ul. Inspirația i-a revenit și datorită Alinei Pereteanu, pe care a întâlnit-o într-o vacanță de vară în orașul natal, Ungheni.   

Alina Pereteanu:  “Îmi place ce fac și o fac cu mult suflet”

Contrar de povestea Irinei, crescută la Milano și care ani la rând a trebuit să înfrunte greutățile străinătății pentru a se realiza, Alina Pereteanu este una din moldovence care în ciudă sărăciei și greutăților, a ales să rămână,  să lupte pentru visul ei, în țară.

MAYBELLINE: Super Stay Matte Inn, rujurile rezistente pe întreaga zi 

În prezent Alina Pereteanu este un make-up artist cunoscut în orașul Ungheni, având la portofoliu numeroase diplome și premii la concursuri internaționale și o exepriență de aproape zece ani, care a ajutat-o să își formeze deja o clientelă de suflet și să-și deschidă propria activitate în orașul de la frontieră cu România și Europa.  

“De mică aveam această pasiune. Îmi amintesc că în adolescență din puținii bani pe care îi primeam la ziua mea de naștere, îmi cumpărăm un rimel sau diferite produse cosmetice. Cu toate acestea, la insistențele părinților  am urmat colegiul de medicină din orașul Ungheni, iar după terminarea studiilor am fost angajată la Policlinică că asistentă în secția de oncologie. Dar nu îmi plăcea medicina, nu primeam nicio satisfacție nici din punct de vedere financiar. Așa am lucrat 10 ani. Când am auzit de un  curs de make-up organizat în Chișinău, fără să mă gândesc mult, m-am înscris la curs. Mi-am dat demisia din Policlinică ca să pot să mă dedic în totalitate pasiunii mele. Nu mi-a fost ușor la început, părinții, rudele nu mă înțelegeau și m-au judecat că am renunțat la un lucru stabil pentru a face machiaj, meserie, care pe atunci  nu era  așa răspândită și luată în considerare. Dar așa am început. Au mai urmat și alte cursuri,  perfecționări, master-class-uri. Am în jur de 40-45 diplome. Acum am 10 ani de make-up artist și tot de zece ani am propriul studio. Îmi place ce fac și o fac cu mult suflet”,  așa își descrie Alina Pereteanu primii pași  în lumea make-up-ului.

De câțiva ani, Alina Pereteanu organizează cursuri de make-up, unde cu multă răbdare și pozitivitate, dezvăluie din secretele ei și altor tinere care își doresc să îmbrățișeze meseria de make-up artist. “Am început să predau cursuri  la rugămintea clientelor mele.”

Un curs a adus-o  la Milano

Întâlnirea dintre Irina Siscau și Alina Pereteanu a fost numai prielnică. Irina a convins-o pe Alina să facă un curs de make-up la Milano în perioadă în care și ea avea nevoie de o perfecționare. “Sunt a două oară în Milano. Irina a organizat un grup de fete care își doreau să facă un curs de make-up. Și am zis de ce nu?”  

Cursurile Alinei Pereteanu organizate la Milano consistă în multă muncă zilnică: practica și teoria sunt asimilate împreună, iar în doar patru săptămâni de curs Alina dezvăluie cursantelor toate  secretele unui machiaj perfect de zi și de seară, încât orice cursantă să realizeze foarte bine un machiaj profesionist, fie pentru ele înșele sau pentru a dezvolta o mică afacere de la domiciliu. La îndrumarea Alinei Pereteanu, Irina Siscanu a reușit în scurt timp să își formeze o mică clientelă de românce-moldovence din zona Monza-Milano, care își doresc un machiaj profesional pentru un moment special din viața lor.

Givenchy: Le Rouge Liquide cu aplicator cushion

Am întrebat-o pe Irina Siscanu ce impresii are acum despre Italia și dacă are planuri de întoarcere în țara…Despre Moldova spune că au rămas doar emoțiile și amintirile din copilărie, în timp ce în Italia se simte acasă, cu toate acestea, uneori o bate gândul să părăsească și Italia și să se mute, cu toată familia, în altă parte.

În timp ce Alina Pereteanu, aflată pentru a două oară la Milano, spune că îi place foarte mult viață din Italia, iar pe plan profesional a observat mai multe perspective decât oferă Moldova la moment, dar acolo îi este familia și casă, de care nu ar putea să se despartă.

Voi prin ce colțuri de lume vă aflați și ce visuri aveți? Povestiți-mi despre visele și succesele vostre, iar eu vă public povestea. Vă amintesc că pe mine mă găsiți pe facebook și instagram

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*