Muzeul internațional de încălțăminte „Pietro Bertolini”

“Nu știu cine a inventat tocurile înalte, dar toate femeile îi datorează lui atât de multe!” citat Marilyn Monroe.

Vă place să purtați pantofi cu tocuri? Eu îi ador…Dacă mi-ar permite străzile pe care le fac zilnic, aș purta la nesfârșit doar pantofi cu tocuri. Și cred că nu există femei căreia nu i-ar place să stea doar pe tocuri, doar că în anumite condiții suntem constrânse să purtăm încălțăminte comodă.

V-ați prins deja că în acest articol vreau să vă vorbesc despre încălțăminte. De fapt, vreau să vă prezint un loc istoric în lumea încălțămintei- orașul Vigevano.

Vigevano este orașul în care locuiesc de când am venit în Italia. Aflat la cca 30 km de Milano, la ora actuală Vigevano are aproximativ 61 000 de locuitori. Un oraș epic, cu o istorie medievală deosebită, Vigevano a fost mult timp capitală italiană și, în unele momente, și capitala lumei încălțămintei. În Vigevano se găsește cea mai frumoasă Piață din Italia, potrivit clasamentelor.

În același timp, Vigevano este cunoscut la nivel internațional datorită renumelui creat în lumea industrială a încălțămintei. Cele mai prestigioase fabrici de încălțăminte se aflau în acest orășel lombard.  În prezent multe din aceste fabrici nu mai există (sau închis odată cu criza economică), cu toate acestea industria modei și fabricării încălțămintei, nu uită să menționeaze orașul Vigevano ca fiind locul în care s-au născut/s-au creat adevărate opere de artă în industria încălțămintei.

Mai este la modă să asortez geanta cu încălțămintea?

Pe la mijlocului secolului XX-lea, în Vigevano este amenajat primul Muzeu Internațional de încălțăminte. Muzeul are ca scop de a expune și a conserva munca vegivanezilor în domeniul încălțămintei.

Muzeul internațional de încălțăminte „Pietro Bertolini” este restructurat în 2016 și redeschis publicului cu o varietate de modele de încălțăminte ce ține să prezinte și să povestească istoria și evoluția încălțămintei. Aici se găsesc cele mai unice  modele din colecțiile celor mai prestigioși designeri, care au influențat moda încălțămintei, începând cu încălțămintea de cauciuc și încălțămintea pentru gimnastică din anii 1930, până la revoluția încălțămintei cu toc de la începutul anilor ‘50.

Muzeul este bine organizat. Aici se poate urmări evoluția gustului estetic în moda încălțămintei, mai ales în moda feminină, începând cu anii 700 până în prezent.

O atenție deosebită se acordă aspectului „estetic” al pieselor expuse: încălțăminte datată și recentă, extravagantă și clasică, care poate atrage atenție, curiozitate și admirație. Pantoful, prin urmare, nu numai ca un obiect de zi cu zi normală, ci ca un concentrat de tehnologie, fantezie, inovație, gust estetic, toate caracteristicile care îl fac o adevărată operă de artă demnă de a fi expuse într-un muzeu.

Am fost și noi în vizită la acest muzeu și am făcut câteva poze pentru voi.  Dacă iubiți pantofii, vă las să admirați aceste modele deosebite. Poate pe undeva vă veți aminti de pantofi sau modele asemănătoare pe care le-ați purtat și voi în ultimii ani!

Urmareste-ma pe Instagram si Facebook

Total
6
Shares