Coco Chanel: reguli de stil care fac istorie

”O fată trebuie să fie două lucruri: clasică și fabuloasă”! spunea Coco Chanel. Iată zece idei preţioase pe care Coco Chanel le-a lăsat moștenire întregii comunităţi feminine.

1. Luxul trebuie să fie confortabil, altfel nu este lux.

Acest principiu este reflectat întocmai în ţinutele de zi şi de seară create de Chanel, hainele fiind croite în aşa fel încât să nu incomodeze mişcarea corpului. Şi, întrucât pentru Coco Chanel binele clientelor era mai presus de orice, ea a introdus în modă tocurile joase, bluzele fără mânecă purtate pe sub jachete şi genţile cu barete lungi – toate menite să ofere confort femeilor active.

2. Pantalonii eliberează femeia.

Coco Chanel a fost prima femeie care a croit şi a purtat pantaloni într-o eră când doamnele preferau să îşi strângă bustul în corsete şi să îşi ascundă picioarele sub fuste lungi. Deşi la început curajul de a purta pantaloni a fost criticat, încet-încet femeile au adoptat această piesă vestimentară şi curând pantalonul a devenit elementul central al ţinutelor.

Pentru zi, Coco Chanel combina pantalonii drepţi cu puloverele clasice, din materiale scumpe, iar special pentru ţinutele de seară a creat pantalonii largi şi drepţi, care au fost făcuţi celebri de diva Marlene Dietrich.

3. Fusta perfectă acoperă genunchii.

Lecții de stil cu Giorgio Armani. 6 Reguli esențiale de respectat

Domnişoara Coco era de părere că genunchii nu sunt cele mai frumoase părţi ale corpului femeii, de aceea a considerat că trebuie ascunşi sub haine.

Chanel a dat tonul în ceea ce priveşte designul de haine pentru femeile de afaceri, croind fuste drepte şi strâmte extrem de elegante, care au evoluat în ceea ce astăzi numim „fuste-creion“.

4. Rochia neagră este esenţială.

Coco Chanel a introdus rochiţa neagră în 1926, oferindu-le astfel un cadou excepţional femeilor. Rochia neagră s-a născut din dorinţa domnişoarei Coco de a crea un obiect vestimentar sexy şi versatil, ideal atât pentru zi, cât şi pentru seară, care să arate diferit în funcţie de accesorii.

Şi dacă până atunci negrul era considerat potrivit doar pentru ocazii triste, după Coco Chanel negrul a devenit simbolul stilului clasic şi elegant.

5. Un costum perfect trebuie să combine elemente feminine şi masculine.

În jurul anilor 1920, imaginea femeii tunse scurt şi cu o siluetă băieţoasă era extrem de populară. Coco Chanel s-a „jucat“ cu hainele iubitului său şi le-a modificat, adaptându-le siluetei sale.

A experimentat foarte mult, inspirându-se în creaţiile sale din puloverele masculine, din hainele bărbăteşti din tweed şi chiar din stilul uniformelor marinarilor.

6. Jachetele trebuie să fie moi.

În anul 1925, Coco Chanel a creat prima jachetă feminină moale – cambrată pe talie, din materiale preţioase şi foarte confortabilă. A fost o abordare cu totul nouă, căci până atunci jachetele purtate de femei erau rigide şi foarte incomode.

7. Nu există prea multe accesorii.

Domnişoara Coco iubea accesoriile şi purta foarte multe astfel de obiecte, combinând gablonţurile cu bijuterii foarte scumpe şi de cele mai multe ori purta în acelaşi timp şiraguri de perle sau mărgele, rubine, smaralde, pietre semipreţioase, broşe cu camee şi neapărat beretă sau pălărie.

12 proverbe despre viață care îți vor face ziua mai frumoasă

8. Pantofii eleganţi pot fi bicolori.

Coco Chanel adora combinaţia alb-negru, prin urmare nu este de mirare că şi-a creat sandale în alb şi negru care au făcut istorie.

9. Genţile cu baretă pe umăr sunt cele mai bune.

Nu e greu de ghicit că domnişoara Coco prefera acest tip de geantă pentru că oferă mai multă libertate de mişcare, lăsând mâinile libere. Şi acum, poşetele negre matlasate, cu baretă-lanţ, sunt considerate cele mai elegante şi stilate modele de genţi.

10. Parfumul este la fel de important ca şi hainele.

„O femeie care nu se dă cu parfum nu are nici un viitor“, obişnuia să spună Coco Chanel, căreia îi plăcea să îndemne femeile să aplice parfumul în locurile unde doresc să fie sărutate.
În 1922, Chanel a „aruncat“ pe piaţă un parfum special, care a înnebunit milioane de femei şi bărbaţi şi care şi acum este la fel de popular ca în primul moment al lansării sale.

Urmareste-ma pe Instagram si Facebook

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*