O zi în Siena: Itinerariul perfect pentru călători
Într-un an atât de atipic cum a fost 2020, călătoriile își pierduseră din strălucirea obișnuită. Totuși, chiar și în acele momente de oprire totală, au existat momente care să ne ofere o evadare din cotidian. Unul dintre aceste momente a fost vacanța de vară, pe care am ales să o petrecem în inima naturii din Toscana. Am ales o cazare care avea inclusă piscină, unde am putut să ne relaxăm în liniște, evitând aglomerația plajelor. Și totuși, în acele zile petrecute în inima Toscanei, am făcut o escapadă de o zi în Siena. Recent, am regăsit fotografiile din acea călătorie și am simțit o puternică nevoie de a împărtăși cu voi experiența unei zile petrecute în acest oraș încărcat de istorie și cultură.

Siena este un oraș de origine medievală, înconjurat de ziduri, compus din străzi pavate cu piatră serena și clădiri din cărămidă roșie. Centrul istoric este complet închis traficului, iar dacă doriți să vizitați Siena plimbându-vă liniștit prin străzile sale, urmați sfaturile (pe care vi le las mai jos) și bucurați-vă de oraș.

Dacă aveți puțin timp la dispoziție, itinerariul meu pe jos pentru o zi va fi suficient pentru a vă face o idee despre frumusețea orașului Siena.

Itinerariu pentru o Zi în Siena

 Piazza del Campo și Palazzo Pubblico /Dimineața

Ziua noastră în Siena a început în faimoasa Piazza del Campo (sub ploaie, după cum se poate observa din fotografii).

Siena- piazza del campoPiazza del Campo, renumită pentru forma sa unică de scoică și pentru Palio, cursa de cai, un eveniment ce nu trebuie ratat dacă vizitați orașul în iulie sau august. În acea perioadă liniștită, piața era neobișnuit de goală, ceea ce ne-a permis să admirăm în detaliu arhitectura gotică și pavajul înclinat de cărămidă roșie.

Siena- Italia-piazza del campo

În piața de Campo puteți admira și fontana Gaia și Palazzo Pubblico, un exemplu remarcabil de arhitectură gotică din secolul al XIV-lea.

Siena- Italia, imagine cu piazza del campoFântână din marmură albă este numita Fonte Gaia. În 1346, primul jet de apă a fost salutat cu jubilație de populație care, pentru acest motiv, i-a dat numele de gaia.

Siena- fontana in piazza del campoFântâna actuală a fost comandată în 1409 lui Jacopo della Quercia și, în prezent, se află în interiorul Palazzo Pubblico. Ceea ce se vede azi în piață este o replică.

Catedrala din Siena/Mijlocul Zilei

catedrala din SienaPloaia nu a durat mult, iar norii s-au dus, așa că de la Piazza del Campo, am mers pe jos până la Catedrala din Siena (Duomo di Siena), o capodoperă a arhitecturii gotice italiene. Fațada sa impresionantă, decorată cu marmură albă, neagră și roșie, este o priveliște care îți taie respirația.

SIENA - domoÎn interior, operele de artă și pavimentul mozaicat, care povestesc scene biblice și mitologice, te transportă înapoi în timp, oferindu-ți o lecție vizuală de teologie și artă.

După-amiaza: Basilica di San Domenico și Casa di Santa Caterina

Siena- foto in Piazza del campoContinuați cu Basilica di San Domenico, cunoscută pentru conservarea capului și degetului Sfintei Caterina din Siena. Aproape de bazilică se află Casa di Santa Caterina, unde aceasta a trăit și care acum servește ca un sanctuar dedicat vieții sale.

Alte atracții turistice în Siena

Siena- torre del mangiaTorre del Mangia. Acest loc este inima culturală și socială a orașului, renumit pentru arhitectura sa medievală care a rămas aproape neschimbată de-a lungul secolelor. Turnul înalt și structura gotică a palatului oferă o mărturie a puterii și prosperității pe care Siena le-a avut în Evul Mediu.

 

Siena- Italia- Torre del mangia

Pincoteca Nazionale: Admirați o colecție impresionantă de artă italiană din secolele XIII-XVI la Pinacoteca Nazionale, găzduită în Palazzo Buonsignori. Veți găsi opere ale unor maeștri precum Duccio di Buoninsegna, Simone Martini și Ambrogio Lorenzetti.

Siena- Italia-straziBattistero di San Giovanni: Botezul din Siena, o capodoperă a sculpturii gotice, găzduiește o fontă baptismală hexagonală decorată cu sculpturi uimitoare ale lui Nicola Pisano și Donatello.

Museo dell’Opera Metropolitana: Descoperiți o colecție vastă de opere de artă legate de Duomo, inclusiv sculpturi, picturi și manuscrise iluminate, la Museo dell’Opera Metropolitana.

Siena- ItalyPalazzo Salimbeni: Admirați arhitectura renascentistă a Palazzului Salimbeni, odinioară sediul Monte dei Paschi di Siena, una dintre cele mai vechi bănci din lume.

Giardino della Lizza: Relaxați-vă în grădinile publice Giardino della Lizza, situate pe un deal cu vedere la Siena. Bucurați-vă de priveliștile panoramice ale orașului și admirați sculpturile și fântânile din grădină.

Mercato delle Erbe: Plimbați-vă prin Mercato delle Erbe, o piață vibrantă plină de tarabe care vând produse proaspete, flori și suveniruri. Nu uitați să gustați din delicioasele produse locale, cum ar fi brânzeturile, vinurile și uleiul de măsline.

Siena- Italia1. Produse locale

Urmareste-ma pe Instagram si Facebook

 

Total
1
Shares