Descoperă Pila:Paradisul Aventurilor de Iarnă

În vacanță în Pila cu întreaga familie. Dacă locuiești în Lombardia și te întrebi unde poți găsi zăpadă iarna, fie pentru a distra copiii sau pentru a te relaxa pe schiuri, cu acest articol îți prezint: Pila.

Stațiunea de schi Pila, situată în regiunea Valea Aosta, este o destinație populară pentru pasionații de schi și sporturi de iarnă. Altitudinea sa, de la 1540 la 2740 de metri, oferă o panoramă uluitoare, de la Mont Blanc la Grand Combin și de la Matterhorn la Monte Rosa.

În acest articol, explorăm în detaliu ce puteți face în Pila și descoperim de ce această stațiune de schi din Valea Aosta este atât de specială, mai ales iarna.

Cum ajungi la Pila?

Iată-ne deci pe drum spre Pila, în Valle d’Aosta. Plecând din Milano, am luat autostrada spre Aosta, unde imediat la ieșirea din autostradă, găsiți stația de tren din Aosta și, alături, o parcare mare a telecabinei spre Pila. Noi am parcat mașina aici și am luat telecabina spre Pila, iar în doar 18 minute eram sus pe pârtiile de schi.

Atracții turistice în Pila

De la Pila, cu altitudinea de 1800 metri, se pot admira cele mai importante vârfuri ale Alpilor: Mont Blanc, Monte Rosa, Gran Combin sau Matterhorn.

Pila este o stațiune foarte comodă și accesibilă oricui, de la mic la mare. Aici puteți găsi de toate: hoteluri, restaurante, baruri, farmacie și poți spune că toate acestea se află chiar pe pârtie.

Schi și snowboarding în Pila

Schiul și snowboardingul sunt principalele activități din Pila, datorită celor 70 km de pârtii, potrivite atât pentru începători, cât și pentru experți. Astfel, Pila dispune de 4 pârtii negre, 21 de pârtii roșii, 4 pârtii albastre și 2 școli de schi cu peste 170 de instructori.

Pentru începătorii care fac primii pași, zona perfectă este Baby Gorraz și Grimod, în timp ce riderii mai experimentați și mai pretențioși își găsesc tărâmul între Chamolé, Couis și Platta de Grevon.

La o altitudine de 2200 de metri, chiar deasupra satului, se află, de asemenea, Areaeffe snow park, o zonă de freestyle construită pentru a satisface nevoile acrobaților pe zăpadă. Iar pentru cei care vor să se joace în zăpadă, există coloratul Fun Park Chacard, în apropiere de biserică și nu departe de telecabina care leagă Aosta de Pila.

Situat în bazinul Chacard, se bucură de o panoramă senzațională. În centrul parcului se află o bandă de alergare confortabilă pentru urcare, care dă acces la două piste separate, una dedicată bobului și săniilor, iar cealaltă snow tubing-ului. Apoi există o zonă dedicată copiilor, cu trambuline și gonflabile.

Parcul de distracții este deschis între orele 9:30 și 16:45, iar intrarea costă 10 euro.

Cum să te îmbraci pentru o zi de zăpadă la munte

Dacă decideți să mergeți la Pila, ar trebui să știți că temperatura poate fi înșelătoare, iar modul în care te îmbraci este foarte important, pentru că poate fi foarte frig, dar sunt momente când poți simți căldură. Deci, vă recomand să vă îmbrăcați călduros și stratificat.

  • Începeți cu straturile de bază – termice și respirabile. Acestea sunt esențiale pentru a menține căldura corpului și pentru a evapora transpirația. Optați pentru materiale precum lână merino sau fibre sintetice special concepute, evitând bumbacul care reține umiditatea.
  • Un pulover de fleece sau o vestă. Acestea oferă căldură suplimentară și pot fi ușor adăugate sau înlăturate în funcție de fluctuațiile de temperatură.
  • Jacheta impermeabilă și respirabilă este următorul strat esențial. Aceasta ar trebui să fie suficient de spațioasă pentru a permite straturile de dedesubt, dar și să te protejeze de vânt și umezeală.
  • Dacă planificați să schiați, sunt necesari pantaloni de schi care să ofere izolație și protecție.Verificați dacă au bretele sau o talie ajustabilă pentru un fit sigur și confortabil.
  • Mănuși sau mănuși cu degete, care ar trebui să fie impermeabile și izolate.
  • Căciulă de lână sau un bandana pentru cap. Șosete groase de schi, de preferat din lână, vor menține picioarele calde și uscate.
  • Încălțăminte adecvată: cizme de iarnă izolate și impermeabile, care să îți ofere aderență și stabilitate pe suprafețe alunecoase.
  • Înarmați cu aceste sfaturi, veți fi pregătiți să vă bucurați de splendoarea iernii pe zăpadă oriunde decideți să mergeți.

De la Pila la refugiul Chamolè cu telescaunul

Refugiul Chamolé, cel mai cunoscut și popular, este potrivit pentru toată lumea, chiar și pentru persoanele cu pregătire redusă.

Acest traseu de 5,5 km oferă o vedere panoramică asupra vârfului Mont Blanc. Traseul începe de la stația superioară a telecabinei Chamolé și vă poartă prin păduri de pini și brazi.

Unde să mănânci în Pila

După o zi activă pe pârtiile din Pila, unde zăpada și aerul curat îți amplifică foamea, vei căuta cu siguranță un loc unde să te poți delecta cu bunătățile culinare ale regiunii.

Noi am avut o experiență gastronomică plăcută la Refugiul Chamolé, pe care vi-l recomand cu mare plăcere. Acesta este un loc unde ospitalitatea se împletește cu gustul autentic al bucătăriei alpine. Meniul oferă o varietate de opțiuni, de la polenta cremoasă, la brânzeturi locale, tăiței cu ragu de vânat și, bineînțeles, dulciuri care mai de care mai ispititoare, precum torturile de casă sau strudelul cu mere.

În interiorul acestui refugiu montan, vei fi întâmpinat de o atmosferă călduroasă, cu lemnele șuierând în șemineu și decorul rustic care te transpune într-o lume departe de agitația cotidiană. Masa la Refugiul Chamolé nu este doar o experiență culinară, ci și una sensorială, unde fiecare mușcătură pare să capteze esența munților înconjurători.

În afară de Chamolé, Pila oferă și alte opțiuni gastronomice, de la cafenele care servesc snack-uri rapide și băuturi calde, până la restaurante mai sofisticate, unde poți savura o cină elegantă, contemplând în același timp peisajul montan.