Mamă singură și copil fericit

În toamna anului trecut mă aflăm în  Moldova și puneam la cale cel mai mare eveniment din viață fetiței mele. Era ceva neașteptat, nu îmi planificasem nimic de genul acesta, până într-o zi vorbind cu Jessica i-am simțit entuziasmul cu care aștepta ziua ei de naștere, când mi-a zis că își dorește o petrece cu mulți copii și multă distracție. Astfel, mi-am dat seama că din viață ei a lipsit o petrecere,  petrecerea de botez.

Botezul l-am făcut în Italia, ceva restrâns, eram imediat după separarea de tatăl ei și în acel moment mai mult decât Sfântul Botez și o masă în familie nici nu mi-am dorit. Deși, precum orice inimă de părinte, ce își elogiază necontenit copilul, mereu mi-am dorit să nu îi lipsească nimic din ce vrea suflețelul ei.

Cum în Italia nu prea avem mulți prieteni, iar persoanele cele mai dragi sunt acasă în Moldova, mereu ne întoarcem cu gândul acolo. Iar în ce privește tradițiile și distracția din țărișoara noastră nu se compară cu nimic altceva ce întâlnim prin țările occidentale. ù

E nemaipomenit de frumos să vizitezi întreagă lume, să cunoști diferite tradiții și culturi, să te distrezi în diferite moduri, însă oricâte nu ai vedea tot te vei întoarce cu gândul la tradițiile cu care te-ai născut și copilărit. Deci, m-am trezit într-o zi de septembrie 2015, hotărâtă că trebuie să îmi fac datoria. Datoria față de copilul meu și datoria față de nașii-nani ei.

Pentru cei care poate nu știu, conform tradițiilor moldovenești când copilul este botezat se aleg nașii, care au un rol extrem de important în desfășurarea botezului.

12 proverbe despre viață care îți vor face ziua mai frumoasă

Tradiția noastră permite să avem mai mulți nași de botez, pe care copilul îi va numi nani pe tot parcursul vieții. Nașa și nașul cel mare, cei mai implicați și responsabili cu pregătirea botezului, sunt de obicei aceeași nași care au fost și la cununie.

Eu chiar dacă nu am mai apucat să mă căsătoresc și să mă cunun, aveam deja aleși nașii, pe care îi iubsec enorm și la care nu am de gând să renunț. Ei mi-au fost mereu alături, dar mai ales pe mine și nașa ne leagă o prietenie frumoasă zămislită încă din copilărie.

Revenind la tradiție, deci “cumatria” este o petrecere în cinstea copilului, în care sunt adunete toate rudele și nașii, astfel cu această ocazie toți pot cunoaște copilul, iar copilul este inclus în societate. În cadrul acestei petreceri părinții închină colacii nașilor, cumetrilor,  în semn de înrudire și mulțumire că ei au fost martorii încreștinării.

Această petrecere este desfășurată imediat după botez, deși în ultima perioadă nu mai este bătut în cuie. Astfel, aflăm că și în Moldova s-au pierdut multe tradiții, iar din ce în ce mai multe din tradițiile vechi sunt modernizate, împrumutate de pe la vecini.

Ca de exemplu, printre lumea mea “micuță” de prieteni, rude, cunoscuți, până acum nici o mămică singură nu a mai făcut o astfel de petrecere mare. Printre cunoscuții meiam întâlnit și auzit mai multe discuții contraversate.

 Unii pentru, alții contra. Unii s-au mirat, alții au criticat, unii au bârfit, iar alții au aplaudat. Oricum cei pe care i-am vrut alături de noi, ne-au fost alături, iar pe această cale țin să le mulțumesc.

Și atunci ca și acum mă întreb: Și dacă ești mămică și îți crești copilul singură, de ce să nu poți da, face și o petrecere pentru copil? Că ești singură? Că nu ai un bărbat alături? Că așa nu-i frumos? Că vorbește sau râde lumea?

Ciudat totuși este faptul că Moldova se situează pe primul loc în ce privește rata divorțurilor din Europa, însă are încă mult de lucrat în ce privește mentalitatea.

A fi mamă singură nu ar mai trebui privit că pe un handicap cu excluderea din rânduielile societății. Dar asta se întâmplă.

Mulți când aud că ești mamă singură fac o față de parcă ar vrea să plângă ei pentru tine de milă. Și apar replici: “Sărăcuța, trebuie să îți fie greu singură”. Nu, nu mi-e mai greu decât acelor care trăiesc o viață în doi dar singuri, nu mi-e mai greu decât acelor femei care au un soț doar de fățadă și nici copilul nu este mai oropsit de soartă, decât mulți alți copii crescuți în familii cu dificultăți, în familii dezorganizate.

Să fii mamă singură este pe un lucru normal, iar ca să-ți dovedești asta în primul rând ție ca mamă,  nu trebuie să te limitezi de la nimic, ci doar să lupți și să faci cât mai mult încât să-ți depășești  limitele și prejudecățile și să menții bucuria copilăriei din ochii copilului tău.

Iată câteva imagini de la petrecerea fetiței mele, de pe 25 octomabire 2015, care cu două zile mai devreme de acea dată împlinise vârsta de 5 anișori!

1-984

Urmareste-ma pe Instagram si Facebook

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*